Molarii de minte

Dr Simona Corodescu, Medic specialist chirurgie dento-alveolara la Implat & Esthetic Center ne vorbeste despre “Molarii de minte, o reala problema

Se spune ca daca ti-a erupt molarul de minte, ti-a venit si mintea la cap. Medicii stiu insa, ca mai degraba au aparut bataile de cap.

Molarii de minte sunt ultimii dinti de pe arcadele dentare (maxilar si mandibula) ce apar, de obicei, intre 17-28 de ani fara a exista o varsta exacta a aparitiei lor, ei putand aparea si la cele mai inaintate varste sau pot ramane inclusi toata viata fiind descoperiti radiologic intamplator.
Frecvent, datorita tendintei filogenetice de micsorare a maxilarelor, molarii de minte nu au loc suficient sa erupa corect pe arcada (raman inclusi in os) sau nu se dezvolta pur si simplu mugurele dentar (anodontie). Din cauza lipsei de spatiu, molarul de minte se opreste in dintele situat anterior si ramane inclus fara posibilitate de eruptie corecta. Acesta este molarul de minte inclus, iar aici apare problema.

Semne si simtome

In aceste conditii apar o serie de semne si simtome ingrijoratoare in perioada de eruptie.
Din punct de vedere subiectiv, pacientul poate acuza una sau mai multe din urmatoarele simtome:
– durerea care poate iradia spre ureche sau tampla
– pericoronarita (inflamatia gingiei adiacente)
– senzatia de tensiune locala si gust neplacut (halena fetida)
– dificultati la masticatie si inghitire, precum si la deschiderea gurii
– alterarea starii generale, oboseala, febra.
Obiectiv, molarul de minte se cariaza imediat dupa eruptie din cauza accesului limitat igenizarii, poate afecta suportul osos al molarului secund producand rezorbtii radiculare ale acestuia, pune probleme ortodontice impingand dintii anteriori si producand o serie de inghesuiri dentare (incongruenta dento-alveolara cu inghesuire), pune probleme protetice la pacientii edentati cu proteze totale sau patiale, sau poate produce o serie de chisturi de dezvoltare (chistul folicular, ameloblastomul, etc.).

Ce se poate face pana se ajunge la medicul stomatolog?

Se recomanda o igiena buna, clatiri orale cu apa de gura cu clorhexidina sau amestec de ceai de musetel si salvie, alaturi de medicatie antialgica si antiinflamatorie. Acestea sunt insa solutii de moment, pentru ca trebuie precizat ca tratamentul la domiciliu nu exista, fiind necesara vizita la medicul stomatolog.
Tratamentul in cabinetul de medicina dentara combina tratamentul medicamentos cu antiinflamtorii sau la indicataia medicului, cu antibiotice, cu tratamentul chirurgical radical (odontectomia sau extractia molarului de minte).

Momentul extractiei

Un molar de minte este extras cu anestezie locala, cu pacientul constient, fara durere. In cazul pacientilor anxiosi, cu afectiuni psihice sau stari generale ce impun acest lucru, interventia se poate efectua cu anestezie generala.
Durata interventiei variaza de la cateva minunte sau se poate prelungi in functie de o serie de factori, precum pozitia in os a molarului de mine, existenta sau nu a molarului doi precum si prezenta sau nu a unor procese carioase ce pot slabi rezistenta dintelui si pot complica interventia chirurgicala.
Dupa extractia propriu zisa alveola ramasa se chiureteaza pentru inlaturarea eventualelor tesuturi infectate si se sutureaza plaga postextractionala.
Firele se scot dupa 7-10 zile, timp necesar vindecarii, perioada in care pacientul trebuie sa fie foarte atent la igiena orala si sa respecte indicatiile medicului curant.

Este important sa discutati cu medicul stomatolog despre toate etapele, riscurile si complicatiile posible ale extractiei. Extractia poate fi realizata de medicul stomatolog sau de medicul specialist in chirurgie, decizia fiind luata de medicul stomatolog in functie de situatia specifica. In cazul in care decideti sa nu extrageti molarii de minte, atunci ei trebuie monitorizati in timp de catre medicul stomatolog atat clinic cat si radiologic.

Categories:

asns