fbpx

Protetica dentara

protetica dentara
protetica dentara

Protetica dentara! Dintii pot lipsi din mai multe motive, cum ar fi din cauza cariilor dentare, distrugerea țesutului conjunctiv sau traumatisme.

Dintii lipsa pot avea si cauze congenitale. Stomatologia protetica înseamnă înlocuirea dinților lipsă, a țesuturilor moi sau a tuturor dințiilor printr-o varietate de metode artificiale.

Protetica dentara cuprinde, de asemenea, inlocuirea dinților deteriorati cu coroane dentare sau punti, fiind posibila si combinatia cu implanturi dentare adică înlocuind partea vizibilă a dintelui.

 

Protetica dentara – Solutii

 

Există două tipuri de proteze dentare: proteze dentare fixe si proteze dentare mobileSolutiile protetice fixe includ coroane si poduri ce sunt cimentate in gură. Protezele detașabile includ proteze complete și parțiale.

Un dinte grav deteriorat poate fi fixat de coroane. Dacă există degradare extensivă într-un dinte sau daca dintele s-a inegrit, de exemplu, ca rezultat al terapiei canalului radicular, coroana este o alternativă de tratament bun.

Acest tratament întărește dintele și  îi  imbunătățește aspectul. Dintele caruia urmeaza sa-i fie aplicata coroana este introdus intr-un mic suport, pe care va fi construita coroana.

Un tehnician dentar specialist in protetica dentara realizeaza o coroană în funcție de ocluzia pacientului pe baza mulajului efectuat de un medic dentist si va fi cimentat de pilonul dintelui.

Exista mai multe tipuri de coroane dentare: ceramice, metalice sau din zirconiu. În cazul în care dintele lipsește cu totul și este înlocuit cu un implant dentar, coroana este fixata pe implant.

Protetica dentara cu punti si proteze partiale

 

Unul sau mai mulți dinți lipsă pot fi înlocuiti cu o punte dentara, o proteză parțială sau un implant.

O punte dentara este fixata pe dinții de lângă dintele lipsă. De asemenea, un decalaj care rezultă din mai multe dinți lipsă poate fi acoperit cu ajutorul unei punti dentare. La fel ca si coroanele dentare, puntile pot fi realizate dintr-o varietate de materiale, aceaste combinatii pot fi imbunatatite cu ajutorul esteticii dentare.

Spre deosebire de o punte dentara, o proteză parțială este o soluție detașabilă pentru protetica dentara. O proteză parțială poate fi, de exemplu, o placă din material plastic acrilic sau metal, la care dinții artificiali sunt fixati.

În cazul în care proteza parțială este instalata în cavitate bucala, golurile cauzate de lipsa dinților sunt acoperite de dintii protezei.

 

Protetica dentara si lipsa totala a dintilor

 

În cazul în care toți dinții lipsesc, o proteză completă este utilizată ca soluție  pentru protetica dentara. O proteză completă este un dispozitiv mobil care inlocuieste toti dintii. Realizarea unei lucrari de protezare completa trebuie sa se realizeze dupa efectuarea unei radiografii dentare.

O proteză completă poate fi, de asemenea, aplicata in cavitatea bucala, folosind câteva implanturi cu ajutorul chirurgiei dentare.. Chiar si in aceste cazuri ea poate fi indepartata si igienizata.

Pana cand se obisnuieste cu folosirea protezei, pacientului ii poate lua ceva timp. În plus, există o adaptare continuă a țesuturilor din cavitatea bucala ceea ce poate duce la aparitia unor neregularitati.

Potrivirea protezei este verificată cu vizitele regulate la dentist, iar proteza poate fi ajustată, dacă este necesar. O bună igienă orală prelungește întotdeauna durabilitatea unei proteze dentare. Curatata in mod corespunzator, o proteză dentară poate dura o viață întreagă.

 

Protetica dentara – Informatii suplimentare

 

Ne puteti gasi pe internet cu urmatoarele cuvinte: „protetica dentara preturi”, „protetica dentara bucuresti”, „clinica de protetica dentara bucuresti”, „specialist protetica dentara”.