fbpx

Odontologie

caria dentara odontologie
caria dentara odontologie

Caria dentara – Odontologia (cerceteaza caria dentara) are ca specific tot ceea ce inseamna tratamentul afectiunilor dentare coronare.

Prin urmare, se ocupa cu tratarea cariilor dentare prin diferite metode cum ar fi curatarea prin obturare cu plomba sau incrustatie ceramica.

Scopul acestei specializari este sa rezolve atat problema fizica a cariilor dentare dar si sa infrumuseteze (estetica dentara), prin anumite tehnici si materiale, aspectul dintelui pentru un zambet fericit. Alimentatia nepotrivita conduce la aparitia de carii dentare, afectiunilor dentare sau a unor complicatii de chirurgie dentara ce pot duce pana la extractia dentara a maselei normale sau de minte.

 

Caria dentara – Cauzele aparitiei

 

Caria dentara este  o problemă majoră de sănătate orală în țările cele mai industrializate, ele afecteaza atat copiii (pedodontie) dar si marea majoritate a adulților.

Manifestarea timpurie a procesului de formare a cariei dentare sub forma unui punct mic inchis la culoare la suprafața dintelui este adesea ascunsă vederii în fisurile dinților sau cariilor între dinți.

Caria dentara se extinde în partea sensibilă a dintelui sub smalt (dentină). Smaltul slabit se prăbușește apoi pentru a forma o cavitate, iar dintele este distrus progresiv. Una sau mai multe carii dentare pot ataca, de asemenea, rădăcinile dinților,  acest lucru este mai frecvent la persoanele in varsta.

 

Influenta acizilor asupra cariilor dentare

 

Aparitia cariilor dentare este cauzată de acțiunea acizilor pe suprafața smalțului. Acidul este produs atunci când zaharurile (în special zaharoza) din alimente sau băuturi reacționează cu bacteriile prezente în placa de pe suprafața dintelui. Din acest motiv este foarte important sa pastram o igiena dentara solida.

Acidul produs conduce la o pierderea de calciu și fosfat, iar acest proces este numit demineralizare. Saliva actioneaza pentru a dilua și neutraliza acidul care cauzează demineralizarea și este o apărare naturală importantă împotriva cariilor dentare.

În afară de stoparea demineralizarii smalțului, saliva ofera un rezervor de minerale adiacent smalțului care poate remineraliza și „vindeca“ odată ce acizii au fost neutralizati.

Când demineralizarea apare frecvent pe parcursul mai multor luni, există o defalcare a suprafeței smalțului care duce la aparitia unei cavitati.

Caria dentara pot provoca complicații grave și de durată, cum ar fi durere, abcese dentare, pierderea dintilor, dinti rupti probleme de mestecat si infectii grave. Aceste complicatii pot necesita lucrari de restaurare dentara cum ar fi implanturile dentare sau servicii de protetica dentara (coroane dentare si punti, proteze dentare fixe, proteze dentare elastice, proteze dentare cu capse sau coroane dentare din zirconiu ori ceramice)

 

Caria dentara – Informatii suplimentare

 

Ne puteti gasi cu urmatoarele cuvinte: „caria dentara la copii”, „caria dentara prevenire”, „carie dentara adanca”, „carii aparat dentar”, „carie dentara doare”, „carii dentare grave”. Sau „caria dentara informatii”, „carii dentare interioare”, „carie dentara la 2 ani”, „cariile dentare la dintii de lapte”, „carie dentara pret”, „carii dentare preturi”, „carii dentare plombe”.

Alte cautari: „carie dentara radiografie”, „caria dentara simptome”, „caria dentara se transmite”, „caria dentara simpla”, „carie dentara tipuri”.