fbpx

Obturatie de canal

obturatie de canal
obturatie de canal

Obturatie de canal – reprezinta un tratament stomatologic menit sa repare si sa salveze de la extractie un dinte infectat sau care prezinta carii dentare profunde, in cadrul caruia pulpa dintelui (compusa din vase de sange si nervi) este extrasa.

Camera pulpara, ce reprezinta interiorul dintelui, precum si canalele radiculare sunt curatate si umplute cu o pasta definitiva.

Daca aceasta procedura nu este aplicata in cazul dintilor infectati, tesuturile din jurul lor se infecteaza la randul lor si provoaca abcese dentare.

 

Obturatie de canal – Extractia nervului

 

Nervul dintelui, component al pulpei dentare, nu prezinta o importanta vitala pentru sanatatea si buna functionare a dintilor dupa ce acestia au erupt, rolul lui fiind unul senzorial, asigura perceperea senzatiilor de cald, rece sau dulce.

Asadar, contrar unei conceptii raspandite, extractia nervului nu presupune “moartea” dintelui, ci doar disparitia sensibilitatii la cald, rece si dulce. De asemenea, estetica dintilor poate fi restabilita prin albirea dintilor cu laser, periaj dentar profesional sau detartraj dentar Airflow.

Totodata, dintele ramane receptiv la presiunea masticatorie. Vasele de sange asigura hranirea cu sange precum si apararea impotriva infectiilor dintelui.

 

Obturatie de canal – Cum se realizeaza

 

Daca pulpa dintelui este infectata, este necesara indepartarea acesteia, fiindca pe masura ce ea se deterioreaza, bacteriile din cavitatea orala se inmultesc si infectia se poate raspandi, ceea ce duce la inflamarea altor zone (fata sau gat), erodarea osului alveolar, care la randul ei duce la formarea unei gauri prin care puroiul se poate scurge catre gingii sau piele.

Prima etapa a acestui tip de tratament endodontic este radiografia dentara, cu ajutorul careia medicul dentist sau endodont poate vedea forma canalului dintelui si totodata detecta semne ale infectiei osului alveolar.

Apoi, este aplicat un anestezic local asupra zonei si dintele este izolat pentru a impiedica umezirea cu saliva a interiorului acestuia (camera pulpara).

Pulpa, nervul infectat si odata cu acestea, bacteriile sunt extrase din canalul dentar, dupa care interiorul dintelui este curatat. Umplerea si inchiderea canalului pot fi efectuate in aceeasi zi, insa in cazul unei infectii cronice, este necesara aplicarea de medicamente in interiorul dintelui, obturatia definitiva fiind amanata.

Obturatia canalului se realizeaza cu pasta definitiva si gutaperca. In general, datorita cariilor profunde (intre dinti sau la dintii de lapte) sau deteriorarii severe a dintelui, este necesara si aplicarea de coroane dentare ( coroane pe suport de zirconiu, coroane total fizionomice, coroane total ceramice, coroane metalo-ceramice) sau efectuarea altor tratamente restaurative pentru a-i reda dintelui toate functiile practice si estetice.

 

Obturatie de canal – Informatii suplimentare

 

Ne puteti gasi pe internet cu urmatoarele cuvinte cheie: „obturatie de canal pret”, „obturatie de canal etape”, „obturatie de canal pret bucuresti”, „obturatie de canal ce inseamna”, „obturatia de canal este dureroasa”. Sau „ce este o obturatie de canal”, „obturatie canal endodont”, „este dureroasa obturatia de canal”, „obturatie de canal forum”, „cand se face obturatie de canal”.

Se mai poate cauta si: „obturatie de canal infectie”, „obturatie de canal la microscop pret”, „obturatie de canal la masea”, „obturatie canal masea pret”, „obturatie canal molar”, „obturatie canal molar pret”. Sau „cat costa o obturatie de canal”, „cat dureaza o obturatie de canal”, „obturatie de canal preturi”, „obturatia de canal pret”, „obturatii de canal pret”.

Link-uri utile.